Ételérzés - Főzz érzésből!

Megjelent - Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája

Megjelent - Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája

70 recept, 250 konyhatechnikai eljárás, több mint 1800 fázisfotó...

2017. október 25. - Kriszti Ételérzés

cimkep--4.jpg

Megjelent a Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája c. enciklopédia, mely egy hiánypótló szakmai könyv a mai gasztronómiai könyvpiacon. A szakácstancoknak közelező olvasmány, de a lelkes, igazán elhivatott amatőröknek is ajánlott irodalom. 

Rajongok a konyhai technológiákért! Szeretem tudni mi miért történik az ételkészítés során. Például, hogy miért kell savas alkotóelem a sütőpor mellé vagy hogy mivel lehet kompenzálni a keserű ízt mondjuk egy retek esetében. Szeretem megismerni azt is, hogy egy-egy ételt, hogyan lehet tökéletesen elkészíteni. Mitől jó például egy hollandi mártás vagy éppen hogyan süssek meg egy steaket úgy, hogy az a legfinomabb legyen. 

A legtöbb szakácsköny recepetket tartalmaz. Ezekből lehet inspirálódni, de többsége nem oktat, nem is ez a céljuk. A nemrégiben megjelent Paul Bocuse Intézet: A főzés magasiskolája c. enciklopédia ezt a hiányt próbálja orvosolni. A könyv emelgetése nem csak abban segít, hogy megismerjük a francia konyha technológiai alapjait, hanem egy erőnléti edzéssel is felér. Elképesztő tömény tartalom, sok száz oldalon keresztül. 

kicsi--5.jpg

A 70 receptet, 250 konyhatechnikai eljárást, több, mint 1800 étel és fázisfotót tartalmazó könyv a Geopen kiadó gondozában jelent meg október közepén. 

kicsi--20.jpg

“Azért is jó ez a könyv, mert nem kifejezetten szakácsköny, sokkal inkább egy precíz technológiai gyűjtemény, amely nagyon jól csoportosítja a különféle kategóriákat. 70 olyan recept található benne az alapoktól egészen a csúcséttermi szintig, melyek segítségével a csúcsgasztronómia emblematikus ételeit is megismerhetik az olvasók” – mondta Széll Tamás, a Stand25 bisztró séfje, a Bocuse d’Or Europe jelenlegi címvédője a Geopen Kiadó legújabb gasztronómiai lexikonjának bemutatóján tartott kerekasztal beszélgetésen, melyen Babucs Éva a könyvkiadó vezetője is rész vett. 

kicsi--7.jpg

Ez a könyv francia és angol nyelven jelent meg eddig. Hatalmas dolognak tartom, hogy idén a magyar változat is kikerült a piacra. Nem gondolom, hogy minden hétköznapi otthoni konyhában ott a helye, de abban biztos vagyok, hogy a szakma és a lelkes amatőrök sokat tanulhatnak belől.

Én nagyon sokat kaptam az angol verziótól, amit maga Paul Bocuse is dedikált nekem az idei (2017-es) lyoni Bocuse d'Or döntőn.

A könyvbemutón, melynek háziasszonya Szauer Judit volt, mutatkoztak be először a Bocuse d’Or magyarországi elődöntőjének részvevői, valamint ugyanitt megtörtént a sorosolás is, és kiderült hogy a december 3-án a magyar selejtezőn ki melyik időpontban, és hányas boxban fog versenyezni. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Vomberg Frigyes bejelentették a verseny kötelező alapanyagait is: a főtémához borjúcombot, kacsamájat és salottahagymát, a vegetáriánus tányérhoz pedig rizottó rizst, fürjtojást és gombát kell majd használni a versenyzőknek.

kicsi--17.jpg

Íme a 10 jelölt:

  • Dualszky-Kovács Péter
  • Elek Richárd
  • Garai Ádám
  • Haraszti Zsolt
  • Kiss Krisztián
  • Pohner Ádám
  • Tóth Pál
  • Várnai Péter
  • Veres István
  • Volenter István

 

 A könyvről bővebben ITT lehet tájékozódni. 

Fotó: Kállai Márton 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fozzerzesbol.blog.hu/api/trackback/id/tr513082766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása